Een belangrijk onderdeel van het programma A2 Deil Vught is de MIRT-Verkenning (verder “de verkenning”). Dat is een wettelijk voorgeschreven onderzoek, voordat een weg eventueel kan worden verbreed. Op deze pagina laten we u zien hoe de stand van zaken is, en waar u verdere informatie kunt vinden.
Waarom een verkenning?
De A2 is heel belangrijk voor de afwikkeling van het verkeer tussen Amsterdam, Eindhoven en Maastricht. Ook is de weg belangrijk voor de bereikbaarheid van Rivierenland, BrabantStad en de regio Nijmegen. Het toenemende verkeer zorgt ervoor dat die bereikbaarheid steeds verder onder druk komt te staan.
Doel van de verkenning is het oplossen van de huidige en toekomstige bereikbaarheidsopgaven op de A2 tussen de knooppunten Deil en Vught. Daarvoor zal de doorstroming in beide richtingen verbeterd moeten worden. Dit versterkt de betrouwbaarheid van de reistijd en de bereikbaarheid van het gebied.
Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft op 4 juni 2018 de Startbeslissing (pdf, 1MB) voor de verkenning getekend. Dat was de start voor een onderzoek naar een flinke verbetering van de doorstroming op de A2 tussen Deil en Vught op de langere termijn. De minister en de regionale partners willen hiermee voorkomen dat de A2 in de toekomst in de top-10 van dagelijkse files komt te staan.
Wat doen we in een verkenning?
In de verkenning onderzoeken we nut en noodzaak van een verbreding van de A2.
Er worden verschillende alternatieven onderzocht, waaronder een verbreding tot twee keer vier en twee keer vijf rijstroken (nu: twee keer drie). Ook wordt gekeken naar oplossingen zonder nieuwe infrastructuur zoals toepassen van smart mobility. De aanpak van het traject Deil – Vught richt zich ook op alle aansluitingen en knooppunten (o.a. knooppunt Deil) en op de bruggen over de Waal en de Maas.
Betrokkenheid van burgers en andere belanghebbenden heeft een belangrijke plaats.
De Verkenning eindigt met een Voorkeursbeslissing van de Minister. Met die variant gaan we verder. Waarschijnlijk wordt deze besklissing genomen in de eerste helft van 2021.
Stand van zaken
Op onderstaand kaartje staat de totale procedure en waar we nu zijn.
De MIRT Procedure
Hoe gaat het verder?
Na de MIRT-verkenning zal het voorkeursalternatief in twee jaar tijd worden uitgewerkt in een tracéwetprocedure.
De hele procedure voor een mogelijke verbreding duurt minimaal 4 jaar waarna nog een aantal jaren gebouwd moet worden.
Meer informatie?
Hier vindt u alle eerdere nieuwsbrieven, nieuwsberichten en documenten rondom de verkenning