Uit onderzoek bleek dat het deel van de A2 tussen de knooppunten Deil en Vught gaat uitgroeien tot een van de grootste fileknelpunten van Nederland in 2030. Daarom heeft de Minister van Infrastructuur en Waterstaat in 2018 besloten tot een Verkenning naar oplossingen voor die dreigende problemen.
Een eventuele grootschalige aanpassing van de weg kan pas vanaf 2025. Tot die tijd zitten we niet stil en is er een pakket van maatregelen ontwikkeld om nu al iets te doen aan de drukte op de A2.
Dat noemen we het Programma A2 Deil-Vught.
In het Programma A2 Deil-Vught werken zes partijen intensief samen om de doorstroming op de A2 tussen knooppunt Deil en knooppunt Vught in beide richtingen te verbeteren, de bereikbaarheid van het omliggende gebied te vergroten én om de verkeersveiligheid te verbeteren:
- Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
- Rijkswaterstaat
- Provincie Gelderland
- Provincie Noord-Brabant
- Regio Rivierenland
- Gemeente 's-Hertogenbosch
Wat gaan we de komende tijd doen?
- Maatregelen aan de infrastructuur: denk aan kleine verbeteringen op de A2 zelf, maar bijvoorbeeld ook aan een snelle fietsroute tussen Zaltbommel en ’s-Hertogenbosch;
- Aanbieden van een andere manier van reizen: denk aan afspraken tussen werkgevers en werknemers, afspraken om OV knooppunten te verbeteren of met de transportsector te kijken hoe daar winst geboekt kan worden.
Het Rijk, de Provincie Gelderland, de Provincie Noord-Brabant, de Regio Rivierenland en de gemeente ’s-Hertogenbosch betalen samen deze maatregelen, die bij elkaar bijna 46 miljoen euro kosten.
Tegelijkertijd wordt ook al gewerkt aan oplossingen voor de lange termijn. We kijken daarbij niet alleen naar de weg zelf en haar directe omgeving, maar ook naar de regio waar de A2 zich doorheen slingert. De studie kijkt ook verder dan alleen de verkeerskundige zaken. Hoe zijn de relaties in de regio en met de A2? Hoe is de ruimtelijke opbouw? Zijn er al initiatieven om (extra) verkeer tegen te gaan?
Het Programma kent 3 werkpakketten:
- Korte en middelange termijn maatregelen (tot 2025), de zgn. Quick Wins
- Lange Termijn Wegen (maatregelen vanaf 2025)
- Lange Termijn Openbaar Vervoer
.png)
Korte- en Middellange termijn maatregelen
Het doel van deze maatregelen is om nu al verdere groei van problemen op de A2 te voorkomen. Dit voortuitlopend op de grootschalige aanpak van de weg. De Quick Wins zijn ondergebracht in ongeveer 25 projecten. Elk project heeft een projectleider die geleverd is door één van de zes organisaties.
Lange Termijn Wegen
Het pakket Lange Termijn Wegen is ingevuld met de MIRT-verkenning. In de MIRT-verkenning worden oplossingen gezocht voor de knelpunten op de A2 op langere termijn na 2025, met uitbreiden van weginfrastructuur. Om de problemen op de A2 op de lange termijn op te lossen is 430 miljoen euro gereserveerd op de meerjarenbegroting van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De MIRT-verkenning is in het najaar van 2020 gereed en moet leiden tot een voorkeursbeslissing over te nemen lange termijn maatregelen op de A2.
Lange Termijn OV
In het werkpakket voor Lange Termijn OV wordt gekeken naar verbeteringen in openbaar vervoer die bijdragen aan oplossen van de knelpunten op de A2. Er wordt onderzoek gedaan naar bus en trein. Dit gebeurt op landelijk niveau en ons project haakt daarbij aan. We bekijken bijvoorbeeld hoeveel verkeer op de A2 het scheelt als er in de toekomst meer treinen kunnen gaan rijden.